Followers

Wednesday 24 December 2014

BUBUR JAGUNG

Assalamualaikum dan Selamat Petang..
Dalam keadaan cuaca yang mendung hari ini, membuatkan i lapar aje. 2 jam yang lepas baru makan tengah hari, ini pula dah selesai siapkan hidangan petang pula.

Bukan apa, jagung juga antara bahan yang ingin i jadikan menu tapi sering tidak berkesempatan. Pernah 2 kali sesudah dihiris halus jagung dan disimpan dalam peti, kononnya sementara..sekejap saja..akhirnya membusuk dan kembali juga ke cik tong..aduhhh..membazir jer kan..

Hari ini tak kira penat ke..letih kee..nak buat juga, mungin vitamin RAJIN dah meresap kot dari semalam kan hahahah..ok la sudah la bercelotehnya ya..jom terliur!



Bahan-bahan..
2 tongkol jagung - buang kulit dan bulu - potong dengan pisau*
3 cawan air*
3 sdb sagu* - *satukan dan rebus
1 cawan santan KARA
3 cawan air
6 sdb gula
1/2 sdk garam
1 helai daun pandan - disimpul

Cara-caranya..
1. Rebuskan jagung bersama air dan sagu dalam 15 minit.
2. Masukkan santan dan air, gaul sebati.
3. Masuk pula gula, garam dan daun pandan, kacau sehingga gula larut dan biarkan memdidih.
4. Apabila sudah mendidih, perlahankan api dan renehkan selama 10 minit. Kacau selalu.
5. Siap dihidangkan.


No comments:

Post a Comment