Followers

Saturday 28 September 2013

KERANG GORENG CILI

Assalamualaikum dan salam hujung minggu..
Hampir 2 minggu i tak update apa-apa entry, hari ini berkesempatan berkongsi resepi yang lama tak buat. Dulu biasanya, menu ini i buat bersama siput sedut tapi kali ini i gantikan dengan kerang.

Semalam masa i pergi pasar malam, i nampak kerang nih besar sedikit dari kebiasaannya. Harganya juga sederhana 1 kilogram RM8.00, i tak pasti sama ada mahal atau murah atau harga patut. Apa-apa pun i dapat hidangkan buat kami sekeluarga. Alhamdulillah..







Bahan-bahan..
1 kg kerang - rendam bersama air asam - cuci bersih - rebus - toskan
1 batang serai - hiris kasar
1 biji bawang merah sederhana*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* - *ditumbuk kasar
5 sdb cili kisar
2 sdb sos tiram
1 sdb sos ikan
3 sdb kicap manis
1 sdb kicap pekat
1 sdb jus lemon
1 cawan air panas
1/2 sdk garam
2 sdk gula
1/2 sdk perasa
1 sdk tepung arrow root@tepung jagung*
1/2 cawan air biasa* - *satukan dan gaul
1 pokok daun bawang - hiris halus - hiasan

Cara-caranya..
1. Panaskan sedikit minyak, tumis serai diikuti dengan bahan-bahan tumbuk, tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan biarkan sehingga masak.
3. Masuk sos tiram, sos ikan, kicap manis, kicap pekat dan jus lemon, gaul sebati.
4. Tuang air panas, garam, gula dan perasa, gaul sehingga mendidih.
5. Masukkan kerang yang telah direbus gaul rata.
6. Akhir sekali kacau dan tuangkan campuran tepung dan air dan kacau sehingga sebati kesemuanya.
7. Hidangkan dengan hiaskan daun bawang.

4 comments:

  1. sedappp nyee...menyelerakan rupa nya :)

    ReplyDelete
  2. salam kak..sedapnya kerang cili tu kak..em..dah lama x makan kerang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt ygg..
      mmg sedap ygg, u mesti cuba..

      Delete