Followers

Sunday 27 January 2013

CREAM CARAMEL

As-salam semua dan selamat bercuti kepada yang bercuti.
Lama sungguh i tak buat 'cream caramel' nih, anak gadisku Awin dah minta hampir 2 tahun..hahaha..terkezut kuda kann..lamanya Awin minta..hari ini baru sangat-sangat berkesempatan membuatnya itupun kerana ada tetamu yang datang..

Alhamdulillah Awin suka sangat bila i dah buat. Cuba lihat bahan-bahan dulu ya..


nih sebenarnya terlebih masak hihi..


Bahan-bahan..
10 biji telur
250 gm susu pekat manis
400 gm susu cair Ideal
400 gm air putih
1 sdb esen vanilla
1 sdk tepung kastad
1/4 sdk garam halus
Golden syrup secukupnya

Cara-caranya..
1. Dalam bekas besar satukan semua bahan-bahan kecuali golden syrup, pukul sehingga sebati dan tapiskan.
2. Rata golden syrup pada keseluruhan loyang bersaiz 8 inci atau 'bundt pan'.
3. Tuang adunan yang ditapis perlahan-lahan kedalam loyang atau 'bundt pan' yang berisi golden syrup tadi.
4. Masukkan loyang kedalam periuk kukusan yang telah dipanaskan dan kukus selama 20-30 minit dengan api sederhana.


5. Cucukkan lidi kedalam 'cream caramel', jika lidi boleh berdiri dengan tegak bermakna 'cream caramel' telah siap dimasak.

6. Rendamkan loyang kedalam air sejuk selama 10 minit, ini supaya 'cream caramel' senang untuk keluar dari loyang.
7. Keluarkan dari loyang, sejukkan daam peti sejuk dan sedia dihidangkan.

Note :
- Golden syrup boleh juga digantikan dengan madu atau 1/2 cawan gula yang dimasak sehingga perang.
- Boleh juga dikukus didalam bekas kecil.
- Boleh juga dibakar secara 'waterbath'.

No comments:

Post a Comment