Followers

Wednesday 23 May 2012

LEMPENG BAWANG

As-salam semuaaa..
Heheheheh..hari ini i buat lempenggg uuu, nih baru lempeng yang sejati, pertama kali i buat dalam seumur hidup heheh, alhamdulillahh jadii, lempeng nih terjadi sebab ada tetamu "request"..katanya nak makan lempeng cicah dengan sambal hijau, jenuh la i mencari resepi lempeng, akhirnya i jumpa kat rumah mat gebu, terima kasih pada mat gebu ya..sudi share resepi..sedappp untuk sarapan pagi dan minum petang..jom tengok..







Bahan2..
2 cawan tepung gandum
1 biji bawang holland - potong dadu
2 sdb minyak masak
1 genggam daun bawang - hiris halus
1/2 sdk garam
1 biji telur
2 1/2 cawan air


Cara2nya..
1. Dalam mangkuk besar, satukan tepung gandum, bawang holland, minyak masak, daun bawang, garam dan telur, gaul sebati.
2. Tuang air sedikit2 dan gaul sehingga adunan sebati.
3. Panaskan "frying pan", tuang 1 senduk bulat ke atas "pan" dan masak kedua2 bahagian, gunakan "ring cutter" untuk menjadikan lempemng bulat sekata.
4. Hidangkan bersama sambal hijau atau apa2 menu yang sesuai.

No comments:

Post a Comment