Followers

Wednesday 27 July 2011

RENDANG KERANG PEDAS.. MEMANG BERASAP...

Assalamualaikummm n slmt petang sumee2 prennn..arini masih meneruskan posa ku yg blom selesai, so smlm ade beli kerang kononnya nk buat kuew tiaw kerang tp arini dh jd rendang kerang pulak..lg ok kan prenn..mmg saje jer i buat kasik pedas, berasap, meletopzzz..terangkat..br uummpphhh..kalu u all x suke pedas kurangkan cili kisar tu dan cili api ya, xmo citer panjang2 jom kite tgk..


Bhn2..
2 kg kerang - cuci bersih - rebus - kopek - ambil isi
1 sdb serbuk kari
200 ml santan pekat
1 sdb kerisik
Garam n gula secukupnya
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - dhiris
2 helai daun limau purut - dhiris

Bhn2 kisar..
2 bj bwg merah besar
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 bj buah keras
10 bj cili api merah
20 bj cili kering - potong - rendam air panas - toskan
3 btg serai
1/2 cwn air

Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis bhn2 kisar hingga naik bau, biarkan selama 15 mnt.
2. Masukkn serbuk kari n santan, gaul rata n biarkan atas api kecil selama 15 mnt.
3. Perasakan dgn garam, gula n asam gelugor, masukkn kerang yg telah drebus td n gaul rata.
4. Masukkn hirisan daun kunyit n daun limau purut, biar mereneh ats api kecil hingga kering selama 30 mnt.

No comments:

Post a Comment