Followers

Friday 22 April 2011

BROWNIES KUKUS LAPIS KEJU

Assalamualaikumm n salam pg jumaat sumee..arini oven x siap lg huhu..mmg boring..pg ni bgn2 trus memikirkn kek ape nk buat so kaki trus melangkah ke dapur n tgn pulak mcapai peralatan mem'baking' hehhe..x tahan beb kalu 1 ari x buat sesuatu hehhe..pg ni siap la 1 resepi dr puan zaharah omar..trima ksh ya kak zah, sudi share bsame resepi ni, semoga kak zah trus dlimpahi idea2 yg bernas aminnn..i pnyer x brape mengancam, dh tersalah guna loyang..ape2 pn jom la kite tgk resepi ni..




Bhn2..
Lapisan coklat
80 gm butter
50 gm coklat masakan
130 gm gula castor
5 bj telur
1 sdk coklat emulco
50 gm tepung superfine*
30 gm serbuk koko*
1 sdk serbuk penaik* - *ayak bsama

Cara2nya..1. Cairkn butter n coklat masakan scara double boiler n sejukkn.
2. Pukul telur n gula smpai kembang, masukkn butter, coklat cair, coklat emulco n gaul sebati.
3. Masukkn tepung, srbuk koko n srbk penaik n gaul adunan hingga sebati.
4. Tuang adunan dlm loyang 8 inci yg telah dgriskn bsama sdkt butter n lapik kertas mnyk n kukus slama 30 mnt.

Lapisan keju..
Bhn A
50 gm gula castor
30 gm ovalette
3 bj telur

Bhn B
50 gm tepung superfine
30 gm tepung jagung

Bhn C
150 gm krim keju
2 sdb susu manis
Beberapa titik pwrna pink
Bhn D
60 ml minyak jagung

Cara2nya..
1. Pukul bhn2 A shingga kembang n pekat.
2. Masukkn bhn2 B n gaul rata n ketepikn.
3. Dlm mangkuk lain, pukul bhn2 C shingga lembut.
4. Masukkn dlm adunan telur A+B n kacau sebati.
5. Kemudian masukkn minyak jagung n gaul rata dgn spatula.
6. Tuang ats adunan yg dkukus td, sebelum dtuang lorek2kn pmukaan adunan ptama td dgn garpu, baru tuang adunan yg baru.
7. Kukus lg slama 30 mnt ato smpai masak. Angkt n sejukkn ats wire rack.

No comments:

Post a Comment